Haberler Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin Madenciliği(Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?
Bitcoin... Son yılların en popüler, en çok konuşulan konuları arasında. Peki Bitcoin nasıl üretiliyor? Bu yazımızda kripto para borsalarının kralı, trendleri alt üst eden, her yerde çok konuşulan Bitcoin madenciliği(üretimi) ile ilgili bilmeniz gerekenleri anlatacağım.
Yazımızda bitcoin madenciliği(mining) temel çalışma mantığını, Bitcoin'in nasıl üretildiğini, Bitcoin üretebileceğiniz programları ve donanımları, yöntemleri aktaracağız.
VIDEO: Evde Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır? | Kripto Madenciliği ile Para Kazanma | Pelin Olgun
BTCHaber TV
Bitcoin madenciliği, Bitcoin piyasası içinde yapılan finansal işlemleri onaylamak, transferleri sağlamak ve yeni Bitcoin'ler üretmek içindir. Blockchain temelinde, merkezi olmayan bir sistemle çalışan Bitcoin madenciliği en hızlı blok üreten ve işlemleri onaylayan kullanıcıya ödül verir. Her yeni Bitcoin üretildiğinde oluşan blokların zorluk seviyeleri de artmaktadır ve bu nedenle madencilik(mining) için çok güçlü işlemcilere sahip bilgisayarlar gerekmektedir.
Yani Bitcoin madenciliği hem blok zincirine işlemler katmakta hem de yeni Bitcoin'i serbest bırakmaktadır. Madencilik süreci, son işlemleri blok halinde derlemek ve hesaplamada zor bir bulmacayı çözmeye çalışmakla ilgilidir. Bulmacayı çözen ilk katılımcı, bir sonraki bloğu blok zincirine yerleştirip ödülleri topluyor. Ödüller madenciliği teşvik ediyor ve hem işlem ücretlerini (Bitcoin şeklinde madene ödenen) hem de yeni çıkan Bitcoin'i içeriyor. Piyasada bulunabilecek en fazla Bitcoin sayısı 21 milyondur. Çok sorulan bir soruya da hemen burada cevap verelim. Peki en fazla Bitcoin sayısına ulaşıldığında madencilik bitecek mi? Cevap tabiki hayır. Bitcoin'de yapılan işlemlerin sürekli olarak onaylanması için madencilere ihtiyaç bulunuyor. Eğer çok radikal ve teknolojik bir güncelleme çıkmaz ise maksimum Bitcoin sayısına ulaştıktan sonra bile madencilere çözdükleri işlem için ödül verilecek yani Bitcoin kazanacaklar. Bu da madenciliğin devam etmesini sağlayacak.
VIDEO: Bitcoin Madenciliği Nedir | Basit Anlatım | Sıfırdan Eğitim Serisi #7
Coin Muhendisi
Tüm Bitcoin alım-satım, transfer işlemleri Bitcoin'in bağlı olduğu Blockchain kayıtlarına işlenir ve üyelerden yapılan her işlemin onaylanması istenir. Yapılan Bitcoin işlemleri üyeler tarafından onaylandığında ilgili tutar cüzdanınızdan düşülür ve karşı tarafa eklenir. Bitcoin'lerinizi bir dijital cüzdan aracılığı ile tutar ve saklarsınız. Bu cüzdanın adresine herkes ulaşabilir ve bakiyenizi bile görüntüleyebilirler ancak sizin kim olduğunuzu bilemezler. Cüzdanın şifrelenmesi de iki farklı katman ile yapılır. Birisi genel bir şifre ile ulaşabilirsiniz, bir de sadece size özel bir şifre ile alım-gönderim işlemi yapılabilir.
Madencilik(mining) sayesinde bu transfer işlemleri Blok zincirlerine eklenir ve işlenir, bu zamana kadar yapılan ve gelecekte yapılacak olan tüm Bitcoin işlemleri blockchain kayıtları üzerinden herkes tarafından görüntülenebilir. Madenci de bu işlem sonunda bloğu tamamladığı için ödül olarak belirli bir miktarda ödül BTC alır. Bitcoin'de yapılan işlemlerin sayısı her geçen gün arttıkça blok uzunlukları da oldukça fazla olmakta(defterde tutulan kayıtlar gibi düşünün). Maksimum BTC sayısına yaklaşıldıkça da blok başı dağıtılan ödül BTC miktarları zamanla düşmektedir. Tüm bu sistemi Bitcoin'in üretildiği ve işlemlerinin yapıldığı yazılımsal altyapıda takip edilir ve onaylanır.
VIDEO: Kripto para madenciliği: Avantajları ve riskleri
BBC News Türkçe
Bitcoin madenciliği merkezi olmayan bir yapı üzerinde ilerler(decentralized). İnternet bağlantısı olan herkes uygun donanıma katılabilir. Bitcoin ağının güvenliği, bu merkezi olmayan decentralized yapıya bağlıdır, çünkü Bitcoin ağı, karar üzerine 'fikir birliğine' dayalı kararlar verir. Bir bloğun blok zincirine dahil edilip edilmeyeceği konusunda bir anlaşmazlık veya çakışma varsa, karar basit bir çoğunluk konsensusu ile etkili bir şekilde, madencilik gücünün yarısından fazlasını kabul ederse, karar verilir ve madencilikteki blok ekleme işi tamamlanır. Yani sistem tamamen kullanıcılara bağlıdır ve oy birliği ile ilerler.
VIDEO: 1 Hafta Bitcoin Madenciliği Yaptım! - Bitcoin Mining
Arda Mürseloğlu
Bitcoin madenciliği yapabilmeniz için öncelikli olarak bir internet bağlantısına ve uygun donanıma/sisteme ihtiyacınız vardır. Bitcoin madenciliği üretilen blokların şifrelenmiş versiyonlarını oluşturmak ve bunu onaylamak üzerine çalışır. Bu bloklar içerisinde yukarıda daha önce söylediğimiz gibi Bitcoin sistemi içerisinde yapılan finansal işlemler yer alır. Bitcoin madenciliği şuanda ASIC cihazlar üzerinden yapılıyor. Bunu da yazının hemen alt kısmında, bir sonraki maddede aktaracağız.
Bitcoin madenciliği yapabilmek için birden fazla yol var;
Donanım ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak
Cloud Mining ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak
Bilgisayar ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak(Bu kısım donanım ile benzeşiyor, bilgisayarınızdaki donanım kullanılıyor ancak sadece bilgisayar ile yapılan madenciliği ayrı bir başlık altında inceleyeceğiz.
Şimdi gelin hep birlikte Bitcoin(BTC) madenciliğinin nasıl yapıldığını inceleyelim.
VIDEO: Ekipmansız Bitcoin Kazmak ! | Binance Cloud Mining Nedir? Nasıl Kullanılır?
Doğukan Doğan
Donanım ile Bitcoin madenciliği şuanda kar getiren ve Bitcoin üretimini sürdüren en önemli olay diyebiliriz. 2010-2013 yılları arasında bilgisayar ile üretim altın çağını yaşarken artık ASIC cihazlar ile üretim yapılabiliyor. Peki ASIC cihazlar ve donanım derken neyden bahsediyoruz? ASIC cihazlar, uygulamaya özgü tümleşik devrelerdir. Çok somut ve anlaşılır bir tanım ile sadece kullanılmak istedikleri alan için üretilirler. Dolayısı Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC cihazlar sadece Bitcoin madenciliği için üretilmiştir ve kullanılmaktadır. Tabi bazı ASIC cihazlarda farklı coin'ler de üretilebiliyor ancak bu farklı bir yazının konusu. Yıllar geçtikçe Bitcoin kullanımının artması(hala hedeflenen seviyede değil), borsaların işlem görmeye başlaması derken üretilen blokların seviyeleri ve yükseklikleri de arttı. ASIC cihazların kapasitelerinin de yüksek olması gerekti. Şu anda aylık 0.16 BTC kazanabileceğiniz ortalama bir ASIC cihazının maliyeti 1000 dolarlık bir yatırımla 12 aydan biraz uzun bir sürede geri gelmektedir.
VIDEO: MİNİNG NEDİR? NASIL YAPILIR? NE KADAR KAZANDIRIR?
Sercan Karabağ
500 dolardan başlayan Antminer serileri , Dragonmint ve Avalon serileri bulunmaktadır. Antminer'ın son cihazı S9 20 bin TL'den başlamaktadır. Yurtdışında satılan bu cihazların ülkemize girişi fiyatından dolayı gümrüğe takıldığı için fiyatları yüksektir. Amazon ve Türkiye'deki popüler e-ticaret siteleri üzerinden satın alınabilmektedir. Bir yılın sonunda tahmini 0.01 BTC üretebilmek için en az 320 GHz'lik işlemci kapasitesine sahip olmalısınız. Bu ihtiyaç şu anki sistem büyüklüğüne ve Bitcoin fiyatlarına bağlı olarak ilerde değişebilir. Pek çok madencilik cihazı yok sattığı için fiyatlar oldukça yükselmiştir. Tabi burada şöyle bir durum var. Yüksek fiyatlarla aldığınız bu donanımları direk olarak kullanamazsınız. Öncelikle kurmalı, bir üretim ağına veya havuzuna dahil etmeli ve ardından elektrik giderlerini de hesaplamalısınız. Sessiz çalışmayan ve çok fazla elektrik tüketen, aynı odada birden fazla cihaz olduğunda hayvani bir sıcaklık yayan bu cihazları iyi bir şekilde de korumalısınız. Benden demesi evde yapmayın bence. Hem sıcaklık hem de elektrik faturası hiç beklemediğiniz seviyelerde gelebilir.
VIDEO: 2023’te Bitcoin Madenciliği Yapmak - 64 Th/s ile Kaç Dolar Kazandım?
Tarık Bilen
Donanım maliyetleri oldukça fazla ve elektrik giderleri oldukça fazla. Peki elinizde 100 dolar var diyelim. Bu parayla Bitcoin madenciliği yapmak mümkün mü? Cevap evet. Cloud yani bulut tabanlı, birden fazla cihazın bulunduğu web servislerine kayıt olarak, online cihaz gücü kiralayabilir ve bu sayede üretime başlayabilirsiniz. Bunun için Dualmine , Genesis-mining, S4mining (Türk girişimi) gibi platformları kullanarak Bitcoin üretebilirsiniz. Tabi Bitcoin üretiminin zorlaşması ile birlikte ilk etapta donanıma nazaran düşük olsa da belirli tutarları gözden çıkarmalısınız. S4mining ana sayfasında ne kadarlık bir yatırımla ne kadar Bitcoin üretebileceğinize dair hesaplama tablosu var.
VIDEO: İZLEDİĞİN HER REKLAMDAN $1.68 PARA KAZAN! 💰(ÖDEME KANITLI) - Reklam İzleyerek Para Kazanma
PROMETH
Geldik zurnanın zırt dediği yere. Yukarıda bilgisayar ile Bitcoin madenciliğinin 2010 ve 2013 yıllarında karlı olduğunu ve yapılabilirliğini söylemiştik. Şuanda 0.01 BTC kazanmak için(o da 12 ayda) 320 GHz'lik bir işlemciye sahip olmamız gerektiğini belirtmiştik. Yılda ben diyeyim 2, zorlarsanız belki 3 TL kazanabilirsiniz. Google aramalarına baktığımızda aşağıdaki aramaların madencilik işine girmek isteyenler için bir ön fikir verdiğini söyleyebiliriz.
Bitcoin kasma programı
Bitcoin üretme programı
Evde bitcoin üretmek
Bilgisayar ile BTC madenciliği yapamazsınız. Ama biz yine de size denemek isterseniz diye Bitcoin madencilik programlarının listelerini aşağıya bırakalım. Deneyin kendiniz görün. Bitcoin madenciliğinde CPU yani işlemci devri çooooooktan bitti. CPU sonrasında GPU'ların çok daha efektif oldukları ve kat kat iyi işlem yapabildikleri görüldüğünde tüm coin'ler için yeni bir devir başladı ve ekran kartları fiyatları oldukça arttı. Şu an Amazon'da pek çok ekran kartı yok satmakta. Bilgisayarınızda
Bitcoin üretmek için;
VIDEO: TİKTOK VİDEOSU İZLEYEREK DAKİKADA $5 PARA KAZAN! 💰- İnternetten Para Kazanma Yolları
PROMETH
Derseniz ki bu işe girelim mi ne yapalım diye; bu yazı bir yatırım tavsiyesi değil arkadaşlar. Sizlere işin nasıl olduğunu ve döndüğünü aktarmak istedik. Sizlere 0.01 BTC üretmek için 320 GHz'lik bir işlemci gücüne sahip olmanız gerektiğini de aktardık. Hesaplama tablosunu da verdik. Şöyle bir durumdan bahsetmemek olmaz tabi, Bitcoin madenciliğine girmek için bir sene öncesi çok ama çok karlı bir tablo çıkarabilirdi sizin için. Ancak her geçen yıl üretilen blok başına dağıtılan Bitcoin miktarı da azalmakta. İlk üretimin olduğu yıllarda blok başına 50 BTC dağıtılırken, 210 bin blok sonra 25 BTC, ardından 12,5 BTC'ye kadar düştü. 2 sene içerisinde de 6,25 BTC'ye düşeceğini şu site üzerinden takip edebilirsiniz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Author: Michelle Franklin
Last Updated: 1704352322
Views: 2355
Rating: 4.6 / 5 (94 voted)
Reviews: 81% of readers found this page helpful
Name: Michelle Franklin
Birthday: 1974-08-10
Address: 34104 Vanessa Shoal Apt. 214, West Barbara, WV 23939
Phone: +4133055653525059
Job: Marketing Manager
Hobby: Origami, Mountain Climbing, Whiskey Distilling, Card Games, Stargazing, Fencing, Poker
Introduction: My name is Michelle Franklin, I am a variegated, Adventurous, receptive, intrepid, resolute, persistent, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.