header banner
Default

Hoewel Andrélon, Spar en Mitra afkortingen zijn, waar staan ze voor?


U ziet op een dag heel wat merk- en winkelnamen voorbij komen. Zonder dat de meeste mensen het doorhebben, zijn veel daarvan afkortingen. Kent u de volgende 15 afkortingen al? 

Aldi

VIDEO: Terms & Abbreviations
UANLink

Aldi staat voor Albrecht Discounts, vernoemd naar de achternaam van de Duitse oprichters Theo-Paul en Karl Albrecht. In 1946 nemen de broers de discountwinkel van hun moeder Anna in de Duitse stad Essen over. Daarna breiden de broers de keten in rap tempo uit. In 1973 opent ook de eerste Aldi in Nederland en inmiddels zijn er al ruim 500 filialen in ons land.

Andrélon

VIDEO: Da Costakade moet versterkt: woonboten en parkeerplaatsen moeten weg
AT5

Dit shampoomerk wordt in de jaren 40 opgericht in Bodegraven, gewoon in Nederland dus en niet in Frankrijk zoals veel mensen denken wanneer zij de Frans klinkende naam van dit merk horen. Er is echter niets Frans aan de naam Andrélon, het is namelijk een samentrekking van de naam van de oprichter André en van het woord kapsalon.

BCC

VIDEO: Renske Leijten 'Operatie Doofpot 2.0' v Huffelen Bewust achterhouden memo-Palmen (POK) Tweede Kamer
Arnews

De naam van deze elektronicawinkel klinkt misschien niet Nederlands, maar toch opent in 1945  de eerste winkel in Amsterdam. Dit wordt gedaan door Herman Bakker, die zijn winkel Bakker, Cash en Carry noemt. Omdat veel mensen de afkorting BCC gaan gebruiken voor de winkel, besluiten de zoons van Herman de winkelnaam in 1969 officieel te veranderen in BCC.

Bol.com

VIDEO: Deze Nederlandse woorden vinden buitenlanders grappig!
Learn Dutch with Bart de Pau

Bol.com

VIDEO: Mijn trauma over kerstnacht!
Harry Vermeegen Official

De mascotte van dit online warenhuis is een bol mannetje, maar ook de naam Bol is een afkorting. Het staat voor Bertelsmann On-Line, vernoemd naar het Duitse mediaconcern Bertelsmann AG die de webwinkel in 1999 lanceert.

De Spar

VIDEO: Martin Bosma 'Uitfaseren van blanken, anti Blank & Woke-Virus' v Ploumen Debat Tweede Kamer Cultuur
Arnews

U verwacht het misschien niet, maar De Spar is niet vernoemd naar de boomsoort, het is ook een afkorting. De letters staan voor Door Eendrachtige Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig. Het woord ‘de’ hoort dus ook bij de afkorting. Toch is ‘de’ inmiddels weggevallen, omdat de keten ook buiten Nederland filialen heeft geopend.

Etos

VIDEO: Розгром штурмової колони рашистів на Донбасі!
ОПК України

Etos ontstaat in de jaren 30 van de vorige eeuw in het Brabantse Eindhoven. De ‘E’ in Etos staat echter niet voor Eindhoven, maar voor Eendracht. De overige letters staan voor Toewijding, Overleg en Samenwerking.

Febo

VIDEO: Schreeuwende Sylvana Simons loopt weg uit Tweede Kamer - Debat over de werkwijze van de NCTV
Arnews

Deze bekende snackzaak is ooit begonnen als bakkerij met als specialiteit de kroket. De afkorting komt van de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. De Febo is hier niet naar vernoemd omdat de eerste vestiging in deze straat zit, maar omdat oprichter Johan de Borst veel heeft geleerd van zijn eerste baan bij een andere bakkerij in die straat.

Febo

VIDEO: Migranten ziek door werkdruk distributiecentra Albert Heijn
Kassa

Haribo

VIDEO: Norm Finkelstein GOES NUCLEAR on Ben Shapiro & Bill Maher Over TERRIBLE Israel Takes
The Vanguard

Het merk Haribo komt oorspronkelijk uit Duitsland. Oprichter Hans Riegel begint in 1921 met het maken van snoep in zijn woonplaats Bonn. De naam Haribo is dan ook een samenstelling van de eerste letters van de naam van de oprichter en zijn woonplaats.

HEMA

VIDEO: Dwars door de formatie, over de laatste peiling (PVV 48 en VVD 13)
Maurice de Hond

Wie kent de oerhollandse HEMA niet. Ook de naam van deze winkelketen is een afkorting die staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Deze naam wordt gekozen omdat de HEMA in de eerste jaren na de oprichting in 1926 wordt gezien als een winkel voor het volk, terwijl concurrent de V&D een winkel voor de burgers is en de Bijenkorf voor de elite.

Hubo

VIDEO: mijn nieuwe pickup afbreken (Kangoo pickup)
Plodno

In de jaren 30 gaat Houthandel Utrecht bouwmaterialen aan particulieren leveren. In de eerste instantie doen ze dit onder de naam Houtribo, maar uiteindelijk worden er onder de naam Hubo filialen in heel Nederland geopend. Hubo is niet zomaar een leuk bedachte naam, maar is de afkorting voor Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie.

Johma

VIDEO: President Santokhi volgt advies HVJ inzake vonnis 8 decemberstrafproces
STVS Suriname

In 1962 beginnen Johan Schreur en zijn vrouw Ger een saladebedrijfje in het Twentse grensdorp Glanerbrug. Ze vernoemen het bedrijf naar hun 2 zoons Johan en Martinus.

King pepermunt

VIDEO: Paragraaf 8 – Rekenvolgorde met machten (Havo ondersteunend)
Wiskunde – Academie Tien

King

VIDEO: Eindrapport onderzoek uitvoeringsorganisaties overhandigd
Tweede Kamer der Staten-Generaal

De pepermuntrollen van King hebben niets met het Nederlandse koningshuis of met een andere koning te maken. De naam voor de pepermuntjes die al sinds 1902 in Sneek worden gemaakt is namelijk aan afkorting voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard.

Mitra

VIDEO: 2010-10-08_oefening_producten.mp4
Arne Vandenbussche

De Mitra is de slijterij die oorspronkelijk bij supermarktketen Super de Boer hoort. De naam wordt in de jaren 70 bedacht door non-food directeur Cornelia de Boer en staat voor Minder Trammelant. Deze naam is gekozen omdat de supermarktketen de oude slijterijen een blok aan het been vond en deze eigenlijk wilde afstoten. Toch wordt dit de supermarkt afgeraden en behouden ze de slijterijen, maar wel met minder trammelant. Vandaar de naam.

Mora

VIDEO: Afl.376: Leer 13 Nederlandse woorden op B1 B2 niveau
Spraakwater

In 1960 begint Marcel Mourmans in Maastricht met het maken van diepvriessnacks. Voor de naam van zijn bedrijf kiest hij de eerste 2 letters van zijn eigen achternaam en de eerste 2 van de achternaam van zijn vrouw: Ramakers.

Wibra

VIDEO: workshop mindmappen - do's en don'ts
Rebels Company

Wibra

VIDEO: Nieuws in 1 minuut vrijdag 14 september 2012
RTV Oost

Ook de naam Wibra is een samenvoeging van 2 familienamen. Namelijk die van Johannes Wierdsma uit Epe en de achternaam van zijn schoonouders (Braam), van wie hij de eerste Wibra winkel overneemt in 1956.

(Bron: afkrtng.nl, Quest, Febo, MT.nl, Johma, Unilever)

Sources


Article information

Author: Steven Sullivan

Last Updated: 1703420641

Views: 988

Rating: 3.7 / 5 (85 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Steven Sullivan

Birthday: 1993-10-14

Address: 4667 Joshua Mills, East Cassandrashire, WY 39301

Phone: +3548483128789530

Job: Physiotherapist

Hobby: Amateur Radio, Gardening, Rowing, Running, Orienteering, Aquarium Keeping, Soccer

Introduction: My name is Steven Sullivan, I am a Gifted, fearless, forthright, Open, candid, apt, variegated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.